Ιστορία Ο.Δ.Κ.Ε.

Η Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος (Ο.Δ.Κ.Ε.) ιδρύθηκε το έτος 1979 με ιδρυτικά μέλη τους συνδέσμους Αττικής-Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Μαγνησίας. Σήμερα τα μέλη της είναι 26.

Όλα αυτά τα χρόνια η ΟΔΚΕ  με όραμα, υπευθυνότητα, υπομονή, επιμονή αλλά και επίπονη εργασία και προγραμματισμό έφθασε τους Έλληνες Διαιτητές στις κορυφαίες θέσεις της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας πυραμίδας της Διαιτησίας της Καλαθοσφαίρισης και εκεί διατηρούνται επί χρόνια. Απόδειξη είναι η εμπιστοσύνη που δείχνει η FIBA με τους ορισμούς των Ελλήνων Διαιτητών στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, οφείλεται στην άψογη επιμόρφωση και φυσική τους κατάσταση η οποία επιτυγχάνεται λόγω των συχνών επιμορφωτικών σεμιναρίων και συγκεντρώσεων με κορυφαίο το Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο, για τους αξιολογημένους διαιτητές στις Εθνικές κατηγορίες, το οποίο πραγματοποιείτε πριν την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου.

Τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια είναι πρωτοποριακά, με άρτια οργάνωση και υψηλό επίπεδο, που επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των πλέον έμπειρων Ελλήνων και ξένων καθηγητών διαιτησίας του αθλήματος. Για το λόγο αυτό η ΟΔΚΕ έχει πάρει τα συγχαρητήρια όλων, ακόμα και της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIBA), εκπρόσωποι της οποίας, μεταξύ των οποίων και ο τ. Γεν. Γραμματέας κ. Στάνκοβιτσ, και ο σημερινός Πρόεδρος κ. Βασιλακόπουλος έχουν παρευρεθεί σε αυτά.

Παράλληλα και σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Διαιτητών αφενός λειτουργεί Σχολές Διαιτησίας σε όλο τον Ελλαδικό χώρο για την στελέχωση της διαιτησίας με νέο έμψυχο δυναμικό και αφετέρου πραγματοποιεί Τοπικά Σεμινάρια για την συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους.

Επίσης διοργανώνει και λειτουργεί Σχολές Καθηγητών Διαιτησίας, ώστε η εκπαίδευση και επιμόρφωση των διαιτητών να γίνεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς και Σεμινάρια για Παρατηρητές Διαιτησίας για την παρακολούθηση του έργου των διαιτητών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Κάθε χρόνο για όλες αυτές τις δραστηριότητες, πέρα από την οικονομική ενίσχυση της πολιτείας μέσω της ΓΓΑ, αναζητούμε χορηγούς και υποστηρικτές, oι οποίοι με την οικονομική τους βοήθεια μας δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε καλύτερα τους στόχους μας.

Το έτος 2000 επί προεδρίας Ανδρέα Τσαγκαμίλη η ΟΔΚΕ απέκτησε ιδιόκτητα γραφεία στο Κουκάκι (πλατεία Παιδικής χαράς) επί της οδού Σικελίας 6.
 

 

 Τσούλος 
 Νικόλαος
 1979-1981
 Αποστολίδης  
 Αθανάσιος
 1981-1983
 Δήμου  
 Κωνσταντίνος
 1983-1999

 Τσαγκαμίλης  
 Ανδρέας
 1999-2005

 Καφφές
 Ηλίας
 2005-2015
 Ντάβαρης
 Παναγιώτης
 2016-2017
 Μπούσιας
 Κωνσταντίνος
 2017 έως   2022
Ελευθεριάδης
 Παντελής
 2022 έως   σήμερα